diumenge, 17 d’abril de 2011

Eco-gestos

Eco-gestos a la llar (informació copiada de: http://www.ecohabitar.org/articulos/casaecologica/ecogestos.html
Aquesta és una llista d'eco-gestos (o gestos ecològics), de molt fàcil aplicació, que cada un de nosaltres pot fer des de casa per contribuir a millorar el Medi Ambient.

A LA CASA 
1 .- Descongele cada tres mesos la seua nevera i congelador: una capa de 4 mm de gel multiplica per dos el consum d'electricitat. 
2 .- Diluir els seus detergents en aigua (rentaplats, llavadora, ...). Utilitza menys quantitat i seguirà sent igual d'eficaços ja que els fabricants solen prescriure dosis majors per a assegurar-se que netegin com ho diuen.3 .- Evite els aerosols, contenen CFC i són causants de la destrucció de la capa d'ozó, o altres gasos que també contribueixen a l'efecte hivernacle. Els polvoritzadors són una bona alternativa i són recarregables. 
4 .- Els ambientadors no eliminen les males olors sinó que desprenen altres més fortes que ens impedeixen detectar els primers. Prefereixi tenir flors fresques en una gerra que perfumen naturalment l'ambient. 
5 .- Eviteu utilitzar productes agressius: netejaforns, etc. que impedeixen els processos biològics de depuració de l'aigua. Mai tiri productes tòxics, pintura o oli de cuinar al desguàs. 
6 .- Repareu les seves aixetes. Una gota per segon són 30 litres al dia. 
7.-Per estalviar aigua, instal·les un sistema de doble descàrrega al vàter, o bé recorri al mètode d'omplir una ampolla de plàstic amb aigua, tapeu i poseu al diposit, s'usarà menys aigua quan faça una descarrega. 
8 .- És millor cuinar amb gas natural, és molt més barat que amb electricitat. 
9 .- Tape les seues olles, sobretot per escalfar aigua: així bullirà en menys temps i estalviarà energia. 
10 .- En rentar la roba a la rentadora baixi la temperatura: 80% de l'electricitat utilitzada serveix per escalfar l'aigua. 
11 .- Desendolle els  electrodomèstics (televisors, ordinadors, etc) quan no els utilitze. Així evitarà estar en un permanent camp electromagnètic  perjudicial per a la seva salut i estalviarà fins a 10% d'electricitat ja que aquests aparells solen seguir consumint emergia en estar en mode stand by, a l'espera de ser activats per control remot. 
12.-Prescindiu dels electrodomèstics innecessaris com raspalls de dents, obrellaunes, ganivets elèctrics, etc. 
13 .- Tingueu en compte els criteris d'estalvi energètic en comprar nous frigorífics, rentadores, etc. 
14.-Les bombetes incandescendentes perden el 80% en energia tèrmica. Prefereixi les de baix consum que potser són més cares que les normals, però duren fins a 8 vegades més i consumeixen la cinquena part d'energia per donar la mateixa quantitat de llum. 
15 .- No oblideu apagar la llum en eixir d'una habitació. Tres habitacions il.luminades "per res" consumeixen com un refrigerador. 
16 .- Si li és imprescindible utilitzar piles, procure que siguen recarregables. 
 
17._Rebutgeu el paper blanquejat amb clor. Prefereixi alternatives ecològiques com paper reciclat o paper amb segell FSC que protegeix els boscos. 
19.-Aprofite bé el paper: use'l per ambdues cares
20 .- Les finestres amb doble vidre estalvien 10% d'energia. Si no es pot, també pot posar cortines gruixudes davant de les finestres que esmorteiran l'efecte tèrmic.

21 .- No pretengua estar en màniga curta durant l'hivern, a costa de gastar molta calefacció. És preferible posar-se un suèter. A l'estiu no abusi de l'aire condicionat, que també allibera CFC. 
22 .- Per què no pensar en una instal·lació solar? Alguns panells solars poden cobrir el 50% de necessitats d'aigua calenta i calefacció en una casa. 
23 .- Quant a les escombraries, recorde sempre la regla de les "3R". Recicli (el vidre, el paper, etc), Repareu (en comptes de tirar-los alguns productes poden ser reparats), Reutilitze (els envasos de tetra pack, per exemple, poden ser ideals per plantar llavors), Regale (la roba usada per exemple) i Redueixe el seu nivell d'escombraries (pot fer compost amb les seues deixalles orgàniques, per exemple).


EN COMPRAR: 
24.-Abans de comprar un producte pregunteu-vos si realment ho necessita. Qualsevol consum innecessari és en essència anti-ecològic. 
25 .- Eviteu comprar begudes en llauna, l'envàs val més que el contingut. 
26 .- Eviteu comprar productes sobre-embalats. Compri productes a granel o en grans quantitats això permetrà reduir la seva quantitat de deixalles. 
27 .- Es preferible consumir verdures i fruites de la seva regió i de la temporada. 
28 .- Son preferibles els envasos biodegradables (papers o cartrons) o reciclables (vidre, metall, etc.) En comptes dels envasos plàstics, sobretot els que contenen PVC que produeixen furans i dioxines en ser incinerats. 
29 .- Es preferible comprar detergents per a roba lliure de fosfats i amb menys tensions actius. 
30 .-  Es preferible comprar els productes locals on el transport no ha estat molt gran i per tant molt costós (tant en terme econòmic com energètic). 
31 .- Llegiu les etiquetes dels electrodomèstics i les bombetes: allà s'indica el seu consum i compare entre els menys malgastadors d'energia. 
32 .- Limiteu el consum de bosses de plàstic en les caixes.  Es preferible que les emboliquin en caixes de cartró o bé porte vostè mateix la seva bossa. 
33 .- Opteu pels productes recarregables: piles, detergents, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada